Pannepot (2019)

Vijf jaar geleden was één van mijn eerste zwaardere donkere bieren een Pannepot. Het was toen een echte sensatie en eye-opener voor me en ik was eens benieuwd: zouden mijn smaakpapillen nog even fel reageren als toen of ben ik al (ge)(ver)wend?

Biertype: Sterk Bruin (old fishermens ale)
ABV: 10%
Brouwerij: Struise Brouwers
Oorsprong: Oost-Vleteren, België

Visueel
Bij het uitschenken merk je onmiddellijk dat dit een “dik” bier is. Nogal plat, het weinige schuim is licht beige. De kleur is donkerbruin.

Geur
En hier begint het avontuur…Karamel, banaan, vleugje ananas, koffie, chocolade en botersnoepjes.

Smaak
Eigenlijk all of the above, aangevuld met een lichtzoete drop-nasmaak. Het bier voelt aangenaam in de mond, beetje romig waardoor het mooi lang blijft hangen.
Enig verschil die ik me kan herinneren is dat deze versie iets minder alcoholisch aanvoelt, het “brandt” minder achteraan in de keel.

Er zijn nog zekerheden in het leven… Dit bier is nog steeds one of a kind, er zitten zoveel smaken in verborgen dat een mens makkelijk zou verdwalen. Niet zo echter, het is een volmaakte smaakreis!

Pairing
Beetje gewaagd om een dergelijke smaakbom te gaan combineren maar een chocolademousse is een mooie partner (alles met chocolade eigenlijk).
Als het te machtig wordt met de chocolade kan je maar één ding doen: geen chocolade.

** EN VERSION **

Visual
Really dark brown very thick ale. Light beige foam (not much).

Nose
A lot! Caramel, banana, coffee, chocolat, butterscotch candy and a tiny bit of pineapple.

Taste
Simply all of the above! With light sweet, liquorice aftertaste. Beer has a very pleasant creamy mouthfeel that lingers on long.
The only difference with prior years is that the alcohol burns less, or at least that is my impression.

Conclusion: this is still one of kind, a complex rich taste-travel…

Foodpairing
A bit difficult this one, obviously anything with chocolate goes (e.g. chocolat mousse). If that combination is too strong only one solution: just have the beer!

Geef een reactie