Chimay 150 (groen)

** EN VERSION BELOW **

Voor de 2de keer dit jaar worden we verblijd met een nieuwe trappist, na de nieuwe Rochefort (die ik eerder al besprak) is er nu de nieuwe Chimay… Nu ja, nieuw? Niet echt, het is eerder een hername van het jubileum-bier dat in 2012 uitkwam ter ere van het 150 jarig bestaan van de brouwerij in Scourmont.
Toen (in 2012) heb ik het gemist wegens een fascinatie voor witte wijn… 😉 Gelukkig hebben de broeders nu beslist me alsnog een kans te geven van dit iconisch bier te proeven.

Biertype: Tripel (Trappist)
ABV: 10%
Brouwerij: Abbaye Notre-Dame de Scourmont
Oorsprong: Chimay, België

Visueel
Het allereerste wat me opvalt is de romige volle witte schuimkraag, die behoorlijk lang intact blijft. Het bier zelf is licht troebel mooi donkergeel.

Geur
Een typische tripel-moutigheid in combinatie met een vleugje kruiden en wat citrustonen.

Smaak
Het bier is een mooi samenspel van (licht bitter-) moutige smaken in combinatie met verfrissende kruidigheid. Wat citrus en eucalyptus om af te ronden komt vooral de 10% ABV naar voor met een lang nazinderend doch subtiel bittertje.

De Chimay 150 is een interessante nieuwkomer die een mooie aanvulling is op het bestaande gamma van Chimay. Ik kan me wel vinden in de lovende commentaren van toen en nu.

Pairing
Door de kracht van de kruidigheid en het alcoholische is dit geen simpele opgave maar ik zou kiezen voor een stukje vis op de BBQ.

** EN VERSION **

Visual
Dark yellow cloudy color, beautiful creamy white head that sticks quite long.

Nose
Malty with lots of spices and citrus.

Taste
Very nice (slightly bitter) malt to open to evolving with some eucalyptus and citrus. Finishing with a pleasant subtle bitter and an alcoholic glow.

Foodpairing
Not an easy one as it has quite strong flavors and is high on the ABV side. I would have it next to a barbecued piece of fish.

Geef een reactie