Rochefort Triple Extra

** EN VERSION BELOW **

Een bier waar ik veel te lang mee heb gewacht. Vorig jaar kwamen de paterkes van Rochefort heel onverwachts met een nieuw bier.
Een tripel, met sinaasappelschillen… das durven.

Biertype: Tripel (Trappist)
ABV: 8.1%
Brouwerij: Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy
Oorsprong: Rochefort, België

Visueel
Een mooie volle (licht troebele) goudblonde kleur komt tevoorschijn in het glas, met een kraakwitte schuimkraag.

Geur
In de neus ontdek ik heel veel: er is in de verte een tripelmoutigheid te ontdekken maar vooral veel citrus en een aangename fruitige kruidigheid.

Smaak
Zeer volmondig met een langdurende nasmaak. Vergelijkingspunten zijn moeilijk te vinden, ik denk wel spontaan aan kruidige witbieren en mooi gehopte tripels maar dat zijn slechts delen van deze heel complexe smaak.
Er is een zekere citrussmaak die overduidelijk van de sinaasappelschillen komt en een zachte hopbitterheid ook wel. Maar de fruitigheid (eigen aan de huisgist) rondt het geheel mooi af en zorgt voor een zeer mooie balans.

De Rochefort 6/8/10 zijn elk op zichzelf toppers binnen hun segment. Om daar een nieuw bier naast te zetten… Niet alleen is dat durven, het is ook nog eens heel goed gedaan. Deze krijgt een vaste plek in mijn bierkelder.

Pairing
Charcuterie (gezouten, gerookt,..) kwam als eerste foodpairing in me op maar ik zie er ook wel gegrilde langoustines bij.

** EN VERSION **

Visual
A light hazy, goldenblond triple with a crisp white head.

Nose
Malt, citrus and a pleasant fruity spicyness.

Taste
Very complex, in a way I recognize a hoppy tripel as well as a spicy Wit-bier. There’s a clear citrus (from the orange zest) that is topped of by a certain fruitiness (the house yeast delivers again) which makes it a very well balanced beer.

The Rochefort 6/8/10 are topbeers and with this new beer we have another winner! Love it!

Foodpairing
Cured meat or grilled langoustines

Geef een reactie